Am uitat parola
La Multi Ani !
Newsletter
Pentru a primi ultimele noutati introduceti adresa de e-mail

 • Mircea Albu 1
 • Albu Mircea 2
 • Album Badescu
 • Hanu


Acordarea distinctiilor FIAP

 Documentul 2009/304 E

1. CONDITII GENERALE
1.1 Pentru a arata o recunoastere personalitatilor eminente din sfera fotografiei, Federatia Internationala de Arta Fotografica a creat urmatoarele distinctii:*Pentru fotografi recunoscuti pentru lucrarile lor artistice
- Artist FIAP AFIAP
- Excelenta FIAP EFIAP
- Excelenta FIAP bronz EFIAP / b
- Excelenta FIAP argint EFIAP / s
- Excelenta FIAP aur EFIAP / g
- Excelenta FIAP platina EFIAP / p
- Maestru FIAP MFIAP
* Pentru cei ce prin munca sau prin realizarile lor au contribuit la progresul FIAP sau a fotografiei in general:
- Excelenta FIAP pentru serviciile aduse ESFIAP
- Excelenta de onoare FIAP Hon FIAP
1.2 Doar federatiile sau asociatiile nationale afiliate la FIAP si care si-au platit taxa anuala pot sa propuna candidaturile pentru oricare dintre distinctiile mentionate mai sus; acestea sunt raspunzatoare pentru controlul corectitudinii documentelor trimise catre FIAP. Un oficial al federatiei nationale trebuie sa semneze toate formularele de candidatura. Formularele trebuie sa respecte forma stabilita de FIAP. Cererile se completeaza in una din limbile oficiale ale FIAP.
1.3 In tari care nu au federatii afiliate la FIAP, autorii individuali pot sa-si depuna candidatura fie printro alta federatie afiliata, fie printrun membru individual ( IRFIAP sasu ILFIAP).
1.4 Nu se face nicio discriminare intre candidati, amatori sau profesionisti. Nu este impusa nicio limita de virsta. Nu se face diferenta intre imagini printate sau imagini proiectate.
1.5 Decizia finala de acordare sau nu a unei distinctii apartine FIAP. Cererile pentru distinctii vor fi examinate de o comisie alcatuita din membrii Comitetului Director al FIAP sau din personalitati desemnate de FIAP. Deciziile se iau cu majoritate simpla si nu pot fi atacate cu recurs. In cazul distinctiei Hon FIAP decizia finala se ia in unanimitate. Pentru a asigura comisiei o independenta totala, numele candidatului nu este facut public.
1.6 Acordarea unei distinctii FIAP este considerata in toate tarile o favoare si nu un drept.
1.7 Toate distinctiile FIAP sunt acordate pe viata. Detinatorii distinctiilor pot sa adauge dupa numele lor initialele distinctiei sau ale distinctiilor pe care le detin. Daca posesorul unei distinctii FIAP comite un delict grav la adresa FIAP sau a unei federatii nationale, distinctia ii poate fi retrasa de catre Comitetul Director al FIAP. In asemenea cazuri nu se admite niciun recurs.
1.8 Detinatorii de distinctii la cele doua categorii – pentru artist fotograf sau pentru serviciile aduse – vor mentiona doar distinctia cea mai inalta. Totusi, se poate utiliza impreuna titulatura de EFIAP si MFIAP.
2. DISTINCTIA AFIAP
2.1 Distinctia “Artist FIAP��? (AFIAP) este prima distinctie artistica care poate fi obtinuta. Ea este acordata artistului fotograf ale carui abilitati artistice si tehnice demonstrate in lucrarile sale au fost recunoscute prin participarea la saloanele internationale organizate sub patronaj FIAP.
2.2 Candidatul la o asemenea distinctie trebuie:
- a) sa fi participat cu succes la saloane internationale sub patronaj FIAP de cel putin un an de zile.Asta inseamna ca prima sa acceptare trebuie sa aibe o vechime de cel putin un an.
- b) sa fi luat parte cu suces la cel putin 10 saloane internationale sub patronaj FIAP in cel putin 5 tari diferite. Un circuit este considerat un salon.
- c) sa fi obtinut cel putin 30 de aceptari cu cel putin 10 lucrari diferite in saloanele internationale sub patronaj FIAP.
2.3 Candidatul la distinctia AFIAP trebuie sa prezinte:
-a) o cerere completa in forma recomandata de FIAP ( si care poate fi descarcata de pe site-ul oficial al FIAP)
- b) cel putin 5 dar nu mai mult de 10 fotografii realizate de candidat ( alb-negru, color sau amestecate).
2.4 Trebuie urmata urmatoarea procedura:
- a) trimiteti cererea de acordare a distinctiei AFIAP sau EFIAP completata in mod corespunzator ( paginile A, B, C, D, E si F) catre Serviciul Distinctii al FIAP si catre Serviciul Colectii FIAP si in masura posibilitatilor, o copie completa a documentelor sa fie trimisa pe cale electronica catre cele doua servicii.
- b) Lucrarile trebuie trimise Serviciului Colectii al FIAP.
- c) Taxa trebuie platita catre Trezoreria FIAP.
2.5 Odata cistigata distinctia AFIAP, candidatul primeste o diploma si o insigna cu smalt verde.

3. DISTINCTIA EFIAP

3.1 Distinctia “Excelenta FIAP��? (EFIAP) se acorda artistului fotograf care, pe linga o tehnica fotografica excelenta are un numar semnificant de lucrari acceptate la saloanele internationale sub patronaj FIAP.3.2 Candidatul la o asemenea distinctie trebuie :
- a) sa fie posesorul distinctiei AFIAP. O cerere pentru obtinerea acestei distinctii se poate face la un an dupa obtinerea titlului de AFIAP: se tine cont de data inscrisa pe diploma respective.
- b) a luat parte cu succes la cel putin 30 de saloane internationale sub patronaj FIAP in cel putin 15 tari diferite: un circuit se considera un salon.
- c) a obtinut cel putin 150 de acceptari cu cel putin 50 de lucrari diferite la salonele internationale sub patronaj FIAP.
3.3 Candidatul la distinctia EFIAP trebuie sa prezinte:
- a) o cerere completa in forma prescrisa de FIAP ( si care poate fi descarcata de pe site-ul oficial al FIAP).
b) cel putin 5 dar nu mai mult de 10 fotografii realizate de candidat ( alb-negru, color sau amestecate), altele decit cele trimise atunci cind a fost obtinuta distinctia AFIAP. Lucrarile trebuie sa fi obtinut acceptarea la saloanele sub patronaj FIAP.
3.4 Trebuie urmata urmatoarea procedura:
- a) trimiteti cererea de acordarea a distinctiei EFIAP completata in mod corespunzator ( paginile A, B, C, D, E si F) catre Serviciul Distinctii al FIAP si catre Serviciul Colectii FIAP si in masura posibilitatilor, o copie complete a documentelor sa fie trimisa pe cale electronica catre cele doua servicii.
- b) Lucrarile trebuie trimise Serviciului Colectii al FIAP.
- c) Taxa trebuie platita catre Trezoreria FIAP.
3.5 Odata cistigata distinctia EFIAP, candidatul primeste o diploma si o insigna cu smalt rosu.

4. NIVELURILE EFIAP

4.1 Pentru a-i rasplati pe acei artisti fotografi care dupa obtinerea distinctiei EFIAP continua sa participle in mod activ la saloanele internationale sub patronaj FIAP si in acest mod contribuie la progresul fotografiei cu noile lor lucrari, FIAP a instituit patru niveluri suplimentare ale distinctiei EFIAP:
Excelenta FIAP bronz EFIAP/b
Excelenta FIAP argint EFIAP/s
Excelenta FIAP aur EFIAP/g
Excelenta FIAP platina EFIAP/p
4.2 Candidatul pentru unul din aceste niveluri ale distinctiei EFIAP trebuie:
a) Sa fie posesorul distinctiei EFIAP sau a unui nivel inferior de cel putin un an de zile; se ia in considerare data inscrisa pe diploma.
b) Dupa data obtinerii distinctiei EFIAP a obtinut cel putin:
- pentru EFIAP/b - 75 de acceptari cu cel putin 25 de lucrari diferite
- pentru EFIAP/s - 150 de acceptari cu cel putin 50 de lucrari diferite
- pentru EFIAP/g - 300 de acceptari cu cel putin 100 de lucrari diferite
- pentru EFIAP/p - 600 de acceptari cu cel putin 200 de lucrari diferite
in saloanele internationale sub patronaj FIAP.
4.3 Candidatul la un nivel al distinctiei EFIAP trebuie:
- a) Sa completeze o cerere folosind forma recomandata de FIAP ( si care poate fi descarcata de pe site-ul official FIAP)
- b) Sa trimita un numar de fotografi, altele decit cele trimise la obtinerea distinctiilor precedente, astfel:
- EFIAP bronz – 3 fotografii premiate, fiecare in alta tara
- EFIAP argint - 4 fotografii premiate, fiecare in alta tara
- EFIAP aur - 5 fotografii premiate, fiecare in alta tara
- EFIAP platina - 6 fotografii premiate, fiecare in alta tara
4.4 In fiecare an poate fi atins doar un nivel EFIAP iar cerererile trebuie sa fie facute in urmatoarea ordine: bronz, argint, aur si platina.
4.5 Distinctia “nivel EFIAP��?, bazata pe realizari cumulative, este diferita de distinctia MFIAP. Un artist fotograf care detine aceste doua distinctii poate sa foloseasca initialele ambelor distinctii dupa numele sau. Un detinator al distinctiei MFIAP poate sa solicite un nivel EFIAP.
4.6 Trebuie urmata urmatoarea procedura:
- a) trimiteti cererea de acordarea a distinctiei completata in mod corespunzator ( paginile A,B,C,D,E si F) catre Serviciul Distinctii al FIAP si catre Serviciul Colectii FIAP si in masura posibilitatilor, o copie complete a documentelor sa fie trimisa pe cale electronica catre cele doua servicii.
- b) Lucrarile trebuie trimise Serviciului Colectii al FIAP.
- c) Taxa trebuie platita catre Trezoreria FIAP.
4.7 Odata acordata o distinctie corespunzatoare unui nivel EFIAP, candidatul primeste o diploma si o insigna cu email rosu si care, aditional, are o culoare specifica fiecarui nivel: bronz pentru EFIAP/b; argintiu pentru EFIAP/s; auriu pentru EFIAP/g si negru-platinat pentru EFIAP/p.

5 DISTINCTIA MFIAP
5.1 Distinctia “maestru fotograf FIAP��? se acorda unui artist fotograf in semn de recunoastere a intregii sale activitati in domeniul artei fotografice. MFIAP este al treile pas, dupa AFIAP si EFIAP in sirul distinctiilor acordate de FIAP pentru merite personale in arta fotografica. Candidatul trebuie sa fie posesorul distinctiei EFIAP de cel putin un an de zile, luind in considerare data inscrisa pe diploma primita.
5.2 Candidatul la o asemenea distinctie trebuie:
- a) sa prezinte un curriculum vitae folosind forma recomandata de FIAP. Textul trebuie scris in una din limbile oficiale FIAP.
- b) sa intocmeasca un portofoliu de 20 de imagini, numerotate de la 1 la 20 (fotografii printate alb-negru sau color). Print-urile trebuie sa aiba dimensiunea 30 x 40 cm. Greutatea portofoliului nu trebuie sa depaseasca 2 kg. Colectia trebuie sa fie coerenta incepind de la conceptie si pina la realizare si prezentare.
- c) sa scrie un text introductiv in care sa descrie subiectul si conceptul creativ al artistului fotograf. Textul trebuie scris in una din limbile oficiale ale FIAP.
- d) Sa plateasca taxa catre Trezoreria FIAP.
5.3 Nu este necesara si nu se va tine cont de lista participarilor si premiilor la saloanele internationale sub patronaj FIAP.
5.4 Cererea pentru obtinerea distinctiei MFIAP ( documentul 5.2 in forma tiparita) trebuie semnata si trimisa secretarului general al FIAP si, daca este posibil, si in forma electronica.
5.5 Lucrarile trebuie trimise cartierului general FIAP din Paris impreuna cu pagina A si B precum si textul introductiv
5.6 Portofoliul va fi examinat in una dintre intilnirile ordinare ale Comitetului Director al FIAP. Acesta poate sa apeleze si la alte persoane calificate. Distinctia MFIAP se acorda cu majoritatea simpla a membrilor Comitetului Director al FIAP. In cazul unui refuz, candidatul primeste o explicatie srisa a respingerii sale.
5.7 Daca portofoliul este acceptat, el devine proprietatea FIAP. Colectia de lucrari a detinatorilor distinctiei MFIAP poate fi folosita de FIAP pentru organizarea de expozitii sau alte evenimente in beneficial FIAP. Candidatii rasplatiti cu distinctia MFIAP trebuie sa-si trimita colectia si pe un CD-ROM astfel, in caz ca lucrarea originala s-a deteriorat, ea sa poata fi printata din nou la calitatea initiala. Lucraile trebuie sa poata fi deschise cu un soft Adobe Photoshop.
5.8 Odata obtinuta distinctia MFIAP, candidatul primeste o diploma si o insigna cu email galben.Data: 19 Jul 2011
 • SALOANE FIAP
 • Macro Print
 • AME
 • vanzari
 • Fotofocus
 • De scris
 • Catalog Craiova