Am uitat parola
La Multi Ani !
Newsletter
Pentru a primi ultimele noutati introduceti adresa de e-mail

 • Mircea Albu 1
 • Albu Mircea 2
 • Album Badescu
 • Hanu


Eifert János: Ars poetica -De la clasic la modern, o selecţie din fotografiile unei jumătăţi de veac

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti – organizează în fiecare an evenimente fotografice cu ocazia Zilei Artei Fotografice in România (ziua de naştere a lui Szathmári Pap Károly – Carol Popp de Szathmári). În acest an, dl. Kosa Andras Laszlo, directorul Institutului, l-a avut drept oaspete pe dl. Eifert János, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti fotografi contemporani maghiari, personalitate marcantă a artei fotografice mondiale.
Astfel, luni, 11 ianuarie 2016, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie ARS POETICA. De la clasic la modern – selecţie din fotografiile unei jumătăţi de veac, alături de autorul exponatelor, Eifert János avându-l ca invitat pe dl Eugen NEGREA, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. În cadrul vernisajului EIFERT János va susţine o scurtă prezentare a diaporamei. 
„Pentru mine fotografia este un joc. Un joc foarte serios. Înseamnă cunoaşterea lumii, întâlniri, noi sarcini şi libertatea de a-mi comunica gândurile prin limbajul meu propriu vizual. A privi – a vedea – a vizualiza; aceasta este menirea (sarcina) fotografului, în timp ce încearcă să păstreze echilibrul la limita imaginaţiei şi realităţii.” – declară Eifert János în albumul său care poartă acelaşi titlul cu expoziţia: ARS POETICA. 
Opera lui EIFERT János nu poate fi clasificată în categorii de stil unitare. Este un artist polivalent care experimentează şi inovează mereu. A devenit cunoscut datorită fotografiilor sale despre dansatori şi natură, datorită nudurilor şi fotografiilor aplicate. Este profesor, susţine prelegeri, scrie cărţi de specialitate şi lucrează ca expert în fotografie. A avut 150 de expoziţii individuale, a participat la 650 expoziţii de grup, a obţinut 169 de premii, premii speciale şi diplome. A fotografiat în 33 de ţări ale lumii, din aceste fotografii şi celelalte lucrări tematice înfiinţând o arhivă de o valoare inestimabilă. Fotografiile, fotoreportajele, scrierile sale apar sistematic în revistele, cărţile, publicaţiile, presa electronică din Ungaria şi din lume, respectiv pe internet. Fotografiile sale au fost folosite adesea în filme, emisiuni de televiziune, ca decor în spectacole de teatru, însuşi fotograful apărând în diferite emisiuni şi seriale despre filme şi televiziune. Este autor al multor introduceri şi prefeţe de albume foto şi cataloage de expoziţii, a vernisat numeroase expoziţii şi a susţinut prelegeri documentând aprofundat textele scrise, este un pedagog desăvârşit, ţinând cursuri la cele mai înalte şcoli de artă fotografică din lume.

EIFERT János s-a născut la Hódmezővásárhely în 1943. În perioada 1960-78 a fost dansator profesionist al Ansamblului Honvéd. În anul 1968 începe să participe cu succes la expoziţii naţionale şi internaţionale, fiind distins printre altele cu premiile Europa ´77, Honoris golden eye, Placheta Niépce şi mai multe medalii de aur FIAP, Grand Prix, fiind deţinător şi a 27 de Internationaler Willy-Hengl-Preis. În 1972 are expoziţii individuale în Ungaria, Austria, Belgia, Franţa, Canada, Lituania, Germania, Italia, Rusia, Elveţia, Slovacia şi în SUA. În 1984 este directorul artistic al taberei internaţionale de creaţie fotografică Sebesvíz Workshop. Ca invitat susţine sistematic seminarii în străinătate, precum la Universitatea de grafică din Viena (Höhere graphische Bundeslehr- und Versuchsanstalt, Wien), la 1. Werkschule für Fotografie, Soltau, Focus Fotoschule, APPI (Arbeitskreis Portrait Photographie Internat.), etc. Din 1985 este preocupat de diaporamă: cu lucrările sale intitulate Hard rocks, Volt egyszer egy falu (A fost odată un sat), Helyzetjelentés (Raport de situaţie), Replayed time, Bemutatom a feleségem (V-o prezint pe soţia mea), Maszkok (Măştile), Tűztánc (Dansul focului) şi Bemutatkozás (Prezentare) a obţinut marele premiu, medalia de aur şi Premiul I la cele mai importante AV festivaluri din lume. Din 1989 este artist fotograf liber-profesionist.
În 1991 obţine premiul pentru cea mai bună execuţie fotografică la Festivalul Munichmultimedia din München. În 1992 susţine o seară de diaporamă la Paris, la Studioul Raspail, cu titlul Un soir, un auteur, la invitaţia Ptt Photo Ciné Club Paris, apoi participă la un turneu în Belgia şi Austria.
În 1993 revine în Franţa cu o expoziţie individuală: Mois de la Photo la Palais du Roi de Rome, Rambouillet, şi ajunge pe primul loc în topul diaporamă al FIAP (Federation International d'Art Photographie). În perioada 1993-97 este preşedintele Clubului Fotografic Nimród, în 1994 susţine un turneu de prelegeri în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la invitaţia Royal Photographic Society, apoi în Germania, Austria şi Italia. În perioada 1997-2000 urmează o serie de expoziţii individuale retrospective la Budapesta, Frankfurt/Oder, Pécs, Kecskemét, Veszprém, Hódmezővásárhely, Târgu Mureş, Salgótarján. În 1997 este ales preşedinte al Uniunii Artiştilor Fotografi Maghiari. În 1998 este directorul artistic şi organizatorul expoziţiei Dansul în arta fotografică în cadrul primei ediţii a Săptămânii fotografiei din Ungaria, iar în 1999 este preşedintele curatoriumului celei de-a doua ediţii a Săptămânii fotografiei din Ungaria. În anul 2000 iniţiază şi fondează colecţia şi documentaţia de artă fotografică contemporană creată de Biblioteca Naţională Széchényi şi Uniunea Artiştilor Fotografi Maghiari, şi totodată este director la festivalul Luna fotografiei 2000 şi vicepreşedinte Hungart. 
Lucrări ale lui Eifert János se află în colecţia unor importante muzee din Ungaria, dar pot fi văzute şi la Collection Historique FIAP, Bruxelles, Belgia, Schlossmuseum, Quedlinburg, Germania, Fundus des 1. Österr. Willy Hengl Foto-Kabinettes, Traun, Austria, Colecţia Gernsheim (Austin, Texas, USA). (Fotografii de Radu Igazsag si Alexandru Dinu Șerban )


Data: 30 Nov -1
 • SALOANE FIAP
 • Macro Print
 • AME
 • vanzari
 • Fotofocus
 • De scris
 • Catalog Craiova