Am uitat parola
Newsletter
Pentru a primi ultimele noutati introduceti adresa de e-mail

  • Mircea Albu 1
  • Albu Mircea 2
  • Album Badescu
  • Hanu


Poziția AAFR

Începutul unui nou an oferă binevenitul prilej de a developa și fixa imaginea Asociației Artiștilor Fotografi din România în albumul fotografiei românești. Lipsa unui elementar gest de informare prealabilă, imprescriptibila invidie autohtonă și nu în ultimul rând himera unei înavuțiri mici dar lesnicioasă au făcut ca această imagine să fie propagată și întreținută distorsionat în spațiul public. Ca urmare,niște precizări sunt absolut necesare. *** AAFR este o asociație de drept privat alcătuită în urmă cu 10 ani de 5 fotografi din diferite orașe din țară. La un moment dat a fost utilă o limpezire a apelor și ca urmarea în prezent AAFR este compusă din 3 membri asociați, care formează Comitetului Director și membri cotizanți. Membrii Comitetului Director susțin financiar activitatea Asociației și decid atât strategia internă de dezvoltare cât și orientarea relațiilor internaționale. Ei își desfășoară activitate în mod voluntar, în timpul lor liber și achită din propriul buzunar toate cheltuielie pe care le implică activitatea AAFR ( deplasări, contabilitate,logistică, taxe, etc). Având propriile surse de existență, la rândul lor mari consumatoare de timp și energie, membrii Comitetului Director au statutul de fotografi amatori. Membrii cotizanți au drept de vot consultativ. Taxa anuală este de 120 lei, respectiv 60 lei pentru elevi și pensionari. Pentru a deveni membru AAFR este necesară înscrierea și aceptarea unui portofoliu de 10 lucrări și plata cotizației într-un termen de cel mult 30 de zile de la înscriere. Peste 90 % dintre membrii AAFR sunt fotografi amatori. Conform Regulamentului AAFR, comunicarea între membrii AAFR se realizează prin corespondența poștală sau cea electronică. Orice informație venită pe o altă cale de comunicare este tratată cu interes scăzut. ***
 Un subiect de dezbateri intense îl reprezintă statutul posesorilor de legitimați AFF. Comitetul Director precizează că nu are și nu a avut calitatea legală dar mai ales morală de a retrage cuiva titlul de membru AAF, un drept dobândit la vremea respectivă pe baza unei selecții de fotografii personale. Asta înseamnă că posesorii de legitimații AAF rămân personajele unui vis frumos, din păcate distrus definitiv, cu mai bine de 20 de ani în urmă din nepăsare, orgolii și lăcomie. AAFR nu a moștenit nici sediul, nici fondurile financiare sau alte valori materiale și cu atât mai puțin membrii vechiului AAF. O schimbare de ștafetă, un schimb de experiență între generații ar fi fost un lucru deosebit, din nefericire înfăptuirea lui devine pe zi ce trece tot mai puțin probabilă.
AAFR a dobândit, în urma unei sentințe judecătorești definitive, doar privilegiul de a nu da uitării opera și spiritul unor mari fotografi români și de a continua onoranta misiune a organizării Salonului Internațional de Artă Fotografică al României ajuns iată, după 25 de ani de întrerupere, la cea de- a 21-a ediție. Riscul de a șterge definitiv toată istoria fotografiei românești ar fi fost iminent.

***
AAFR nu este o asociație de interes public, nu dispune de fonduri publice, nu are sponsori și nu desfăsoară activități comerciale. Doar încearcă, în limita posibilităților, să sprijine evoluția unor tineri talentați, să-i promoveze la nivelul fotografiei artistice europene. Atât și nimic mai mult. Ca fapt divers, în România sunt peste 20 de asociații locale sau chiar internaționale, pretinse a fi născute din dragoste pentru fotografie, care stabilesc tentințe, nasc formatori de opinie, pritocesc profesioniști în 2 săptămâni, vând diplome sau tinichele aurite, iluzii sau promisiuni fără acoperiree. Cine își dorește așa ceva, are de unde alege.

***
Pe plan național, interesul AAFR este de a păstra extraordinara tradiție, de mai bine de o jumătate de secol, a artei fotografice românești. Cu acest gând a fost recent marcată aniversarea a 60 de ani de fotografie românească, dar în ziua de 6 noiembrie 2016, multe pahare de șampanie au rămas neatinse, orgoliile celor care au slefuit în fotografii memorabile imaginea vieții românești fiind prea ascuțite pentru a lăsa loc unei calde strângeri de mână. Sunt aceleași orgolii care au șters prin muțenia lor emoția aniversării a 40 sau 50 de ani de fotografie românescă dar au rabufnit la a 60- a aniversare atunci când, cu multă dragoste și sinceritate, a fost organizată o simplă aducere aminte. Reluarea Salonului Internațional de Artă Fotografică al României a fost salutată cu multă pasiune și neghioabe luări de poziție. A fost trecută cu vederea revenirea fotografiei românești la nivel internațional – după 2 decenii de absentă - printr-un salon organizat după reguli internaționale.

***
În plan european, AAFR este recunoscută drept unic reprezentant în România al Federației Internaționale de Artă Fotografică ( FIAP). Este unicul monopol pe care îl are AAFR, ca recunoaștere a eforturilor depuse de a ne racorda la valorile europene. Un „monopol” pe care l-am folosit pentru a ușura accesul oricărui artist fotograf la distincțiile FIAP. Este mai puțin cunoscut faptul că ofițerul de legătură AAFR a fost ales în rândul directorilor FIAP și făcut răspunzător pentru tipărirea cardurilor FIAP ( implicit și a cardurilor AAFR) sau că a făcut parte din comisia FIAP care a construit o platformă menită să asigure un acces mai ușor la cerințele necesare obținerii unui patronaj sau a unei distincții FIAP. De precizat că este vorba doar de accesul la informare, nu de faptul că de acum înainte oricine poate solicita în nume propriu ceva de la FIAP. Decizia acordării sau nu a unui patronaj, de exemplu, rămâne printre atribuțiile ofițerului de legătură cu FIAP..
Dar sunt numeroase alte organizații nu doar în țara noastră ci și în lume, oferta este foarte bogata, fiecare poate activa și regăsi unde dorește, nu doar în AAFR sau FIAP. Nu am făcut altceva decât să prezint actuala AAFR cu dorința de a arăta cu claritate și transparență deplină cine suntem și ce facem, evitând astfel confuziile și speculațiile lipsite de sens.
Eugen Negrea FIAP.. 
 Data: 22 Feb 2017
  • SALOANE FIAP
  • Macro Print
  • AME
  • vanzari
  • Fotofocus
  • De scris